Moja draga prijateljica nauka (2020)

U prvih deset epizoda serijala vodič kroz čudesni svet nauke biće dr Gordana Vunjak Novaković, profesorka biomedicinskog inženjerstva i medicine na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku. Gordana Vunjak Novaković je i direktor Laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva na Univerzitetu Kolumbija čija poslednja naučna otkrića najavljuju revoluciju na polju transplantacije organa.

U narednih 10 epizoda Vladan Vuletić nas, upoznaje sa nekim od svojih najvažnijih projekata. Projekat potrage za tamnom materijom u kosmosu je jako bitan, jer je preko 80% materije u kosmosu nepoznatog porekla. Prelazi i oscilacije u atomima se mere laserima. Otkriven je nov signal, pa se sada postavlja pitanje da li je to znak tamne materije ili jezgra atoma koji do sada još niko nije otkrio.

Iz oblasti kosmologije- novo naučno pitanje je kako je nastao veliki prasak pre 13,8 milijardi godina? Da li je to dokaz postojanja neke materije i odbojne gravitacije, tzv. inflacije.

Nakon Vladana Vuletića, upoznajemo se sa dr Vladimirom Cmiljanovićem, naučnikom koji se bavi proučavanjem aktivnosti imunološkog sistema za odbranu od virusa koji stalno mutiraju. Onkologija i virusologija su oblasti njegovog istraživanja.

U Bazelu, sa svojim timom, proučava načine na koje imunoonkologija može da stvori virus koji, iako je živ, u vakcini može biti bezopasan. To je princip po kome mnoge vakcine funkcionišu i koji se pokazao kao vrlo uspešan. U čitavom procesu veoma je važno kontrolisati kvalitet dobijenih rezultata.

Doktor Cmiljanović sa svojom sestrom Natašom, takođe doktorom, radi na velikom projektu švajcarske vlade na proizvodnji Vakcine za Kovid-19. Njihova ranija istraživanja rezultirala su otkrivanjem leka za više oblika kancera.Emitovanje: 2020-2020.

Autor: Željko Mirković

Produkcija: Optimistic film & RTS

Postprodukcija: Panina Studio

Godina: 2020.